با فرا رسیدن تابستان یکی از مشکلات شایعی که ممکن است بسیاری از افراد تجربه کنند، گرمازدگی است. گرمازدگی وضعیتی است که طی آن بدن قادر به تنظیم دمای خود نیست و دمای داخلی بدن به طور قابل توجهی افزایش مییابد. این عارضه معمولاً در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دمای بالا، فعالیت بدنی شدید در هوای گرم و یا ننوشیدن آب کافی رخ میدهد. این عارضه میتواند با علائمی مانند تب شدید، سردرد شدید، سرگیجه، تهوع، استفراغ، تپش قلب سریع، پوست خشک و قرمز، گیجی و حتی از دست دادن هوشیاری همراه باشد. اهمیت بالای این موضوع باعث شده تا تصمیم بگیریم در این مطلب از مجله زادمهر به بررسی درمان گرمازدگی با طب سنتی بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه شوید.
گرمازدگی تا چند روز ادامه دارد؟
مدت زمان لازم برای درمان گرمازدگی به شدت آن، اقدامات درمانی انجام شده و وضعیت کلی فرد بستگی دارد. این عارضه اگر به سرعت تشخیص داده شود و درمان مناسب انجام شود، ممکن است علائم آن طی چند ساعت تا چند روز بهبود یابد. برخی از افراد حتی تا ماهها و هفتهها نیز علائم گرمازدگی را تجربه خواهند کرد.
بهترین راهکار این است که در صورت مواجه با این بیماری هر چه سریعتر به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید تا به شما کمک کند با راهکارهای اصولی و بدون عارضه درمان شوید.
چگونه گرمازدگی را درمان کنیم؟
برای درمان گرمازدگی ضروری است که ابتدا دمای بدن کاهش داده شود. تغییر موقعیت مکانی و رفتن به مکانهای خنک اولین اقدام برای درمان این عارضه است. در زمان گرمازدگی از پوشیدن لباسهای گرم خودداری کنید و بسیار آب بنوشید.
کمپرس یخ نیز میتواند به کاهش دمای بدن کمک بسیاری کند. در نهایت نیز از داروهای گیاهی و مواد غذایی که میتوانند به خنک شدن بدن و کاهش دما کمک کنند، استفاده کنید. از آنجایی که در هنگام گرمازدگی یک سری علائم مانند استفراغ و حالت تهوع و تب مشاهده میشود، ضروری است برای کنترل و درمان این علائم نیز اقدامات لازم را انجام دهید.
برای درمان گرمازدگی چه بخوریم؟
مواد غذایی خنک و آبدار مانند هندوانه، خیار سبز، آب خنک، ماست و محصولات لبنی، گوجه فرنگی، کاهو، آلو، نعناع، پیاز، کرفس، آبدوغ خیار و … از مهمترین موادی هستند که برای درمان گرمازدگی میتوانید نوش جان کنید.
سعی کنید در طول درمان گرمازدگی مصرف مایعات را فراموش نکنید و تا حد امکان از قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
درمان گرمازدگی با عسل
عسل یکی از بهترین موادی است که میتوان برای کاهش دمای بدن مصرف کرد. چندین دستور مختلف برای استفاده از عسل جهت کاهش دمای بدن وجود دارد که از مهمترین آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
مقداری عسل ارگانیک را در یک لیوان آب ولرم حل کرده و دو وعده در روز نوش جان کنید.
مقداری خاکشیر را در آب حل کنید و دو قاشق نیز عسل به آن اضافه کنید. این نوشیدنی را بگذارید خنک شود و در طول روز سه وعده میل کنید.
یک پیمانه آب، دو پیمانه گلاب و دو قاشق غذاخوری عسل را مخلوط کرده و بگذارید خنک شود، سپس به صورت ناشتا بخورید.
مقداری لیموترش ترش را آبگیری کرده و به یک لیوان آب اضافه کنید. سپس به آن عسل بیافزاید و در طول روز میل نمایید.
درمان گرمازدگی در طب سنتی
در طب سنتی راهکارهای بسیاری برای درمان گرمازدگی توصیه میشود. متخصصان طب سنتی بر این باورند که با استفاده از نوشیدنیهایی چون عرق کاسنی، گلاب، عرق بیدمشک، برگ گل داوودی، آب پیاز، شربت خاکشیر، شربت آلبالو و شربت آبلیمو میتوان گرمازدگی را درمان کرد.
متخصصان طب سنتی همچنین به افرادی که در اثر گرمازدگی دچار آفتاب سوختگی شدهاند یا علائم پوستی مانند خارش دارند، استفاده از روغن زیتون و روغن شترمرغ برای ماساژ را توصیه میکنند. ماساژ به وسیله این روغنها همچنین به کاهش سودای بدن و دفع سموم نیز کمک خواهد کرد.
درمان گرمازدگی و حالت تهوع
اگر هم زمان با گرمازدگی حالت تهوع دارید و به دنبال درمان هر چه سریعتر آن هستید، راهکارهای زیر مناسب شما خواهد بود:
- مقداری عناب را دم کرده و در طول روز نوش جان کنید. عناب میتواند دمای بدن شما را تنظیم کرده و به کنترل عطش درونیتان کمک کند.
- دانههای خشک ماش را به مدت 15 دقیقه در آب بجوشانید و سپس آب را نوش جان کنید. این دمنوش ادرارآور به کاهش حالت تهوع و دیگر علائم گرمازدگی کمک بسیاری خواهد کرد.
- شربت به لیمو میتواند به رفع آب از دست رفته بدن کمک کند و دما را به طور قابل توجهی کاهش دهید.
- تخم شربتی با همان بذر گیاه ریحان را در آب بریزید و با شکر یا عسل شیرین کنید. سپس دو وعده در طول روز نوش جان کردن تا عطش درونی شما به طور قابل توجهی کاهش یابد.
- اگر حالت تهوع شما شدید است، بهترین راهکار این است که مقداری پیاز را آبگیری کرده و به صورت ناشتا نوش جان کنید. آب پیاز نه تنها به کاهش حالت تهوع و استفراغ شما کمک خواهد کرد، بلکه باعث میشود تا روند درمان گرمازدگیتان نیز تسریع یابد.
- جوشانده برگ گل داودی یکی از بهترین گیاهان برای کاهش حالت تهوع ناشی از گرمازدگی محسوب میشود. این جوشانده علاوه بر کاهش علایم گرمازدگی میتواند به تقویت سیستم ایمنی و افزایش آرامش روان نیز کمک کند. کافی است مقداری برگ گل داوودی تازه را به دو پیمانه آب اضافه کنید و برای مدت 20 دقیقه روی حرارت قرار دهید. سپس این دمنوش خوش طعم را نوش جان کنید تا شاهد معجزه مصرف آن باشید.
- شربت سکنجبین یکی از بهترین محصولاتی است که برای سلامت دستگاه گوارش، کاهش حالت تهوع و استفراغ و همچنین گرمازدگی میتوان نوش جان کرد. اگر چه این شربت را به صورت آماده نیز میتوان تهیه کرد اما در صورت عدم دسترسی برای تهیه آن مقداری سرکه سیب و نعنا را حرارت داده و به آن مقداری عسل اضافه کنید. این نوشیدنی را در آب حل کرده و میل نمایید.
درمان گرمازدگی نوزاد
اگر کودک شما دچار گرمازدگی شده است، در ابتدا ضروری است از حمام آب سرد کمک بگیرید تا دمای بدن او را کاهش دهید. در صورت شدید بودن گرمازدگی بهتر است هر چه سریعتر به متخصص طب سنتی مراجعه کنید. چنانچه گرمازدگی متوسط و خفیف است بهتر است از عرق شاهتره استفاده کنید. کافی است روزانه چندین قاشق از این عرق را به نوزاد دهید. حتی میتوانید این عرق را در پستونک او بریزید تا نوش جان کنید و علائم گرمازدگیاش کاهش یابد.
درمان گرمازدگی از نظر دکتر خیراندیش
دکتر خیراندیش توصیه میکنند برای درمان گرمازدگی به مدت 40 روز شربت سکنجبین و ترنجبین نوش جان کنید. پس از گذشت این بازه زمانی حجامت عام انجام شود.
این متخصص همچنین توصیه میکند که مصرف مواد غذایی سرد در روزهای گرم تابستان جدی گرفته و روزانه حداقل 8 لیوان آب خنک نوش جان شود.
بهترین محصولات زادمهر برای درمان گرمازدگی
در مجموعه زادمهر با کمک یک تیم حرفهای و پزشکان طب سنتی خبره در تلاشیم تا بهترین محصولات گیاهی را در اختیار شما قرار دهیم. نظارت متخصصان طب سنتی بر فرایند ساخت محصولات باعث شده تا بتوان از آنها برای اهداف درمانی نیز بهره برد.
اگر از گرمازدگی رنج میبرید و به دنبال راهکاری موثر برای درمان این مشکل هستید، ما مصرف عسل زادمهر و سکنجبین زادمهر را به شما توصیه میکنیم. قطعا با استفاده از این محصولات میتوانید دمای بدن خود را به طور قابل توجهی کاهش داده و گرمازدگی را درمان کنید.
لینک منابع علمی:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/