درمان جذام

درمان جذام - Leprosy treatment
لیست محتوا

جذام یا بیماری هانسن، یک بیماری مزمن است که توسط باکتری مایکوباکتریوم لپره ایجاد می‌شود. این بیماری عمدتا پوست، اعصاب محیطی و در موارد پیشرفته‌تر، دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر می‌کند. جذام به طور معمول به آرامی پیشرفت می‌کند و ممکن است سال‌ها بدون علامت باشد.

در این مطلب از مجله زادمهر تصمیم داریم به بررسی درمان جذام با کمک طب سنتی بپردازیم و اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری کسب کنید، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.

علائم بیماری جذام

بیماری جذام با یک سری علائم و نشانه‌های مهم شناخته می‌شود. از مهم‌ترین این نشانه‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • لکه‌های پوستی روشن تا تیره
  • از دست دادن حس در نواحی مختلف پوستی
  • ضعف عضلانی بیشتر در نواحی لکه‌های پوستی
  • ضایعات پوستی
  • تغییر در شکل انگشت دست و پا
  • مشکلات چشمی مانند خشک شدن چشم، التهاب ملتحمه و کوری
  • مشکلات تنفسی

اثر جذام روی پا - Leprosy on feet

توجه داشته باشید که شدت علائم بیماری در افراد مختلف متفاوت است. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت همه افراد علائم یکسانی را تجربه کنند. همین موضوع باعث می‌شود تا گاهی تشخیص این بیماری سخت باشد.

آیا جذام واگیردار است؟

جذام بیماریی است که به آسانی منتقل نمی‌شود. با وجود اینکه این بیماری توسط باکتری مایکوباکتریوم لپرا ایجاد می‌شود، اما برای انتقال آن نیاز به تماس طولانی‌مدت و نزدیک با فرد مبتلا است. همچنین، ضعف سیستم ایمنی بدن نیز می‌تواند احتمال ابتلا را افزایش دهد. به همین دلیل، جذام به عنوان یک بیماری بسیار مسری شناخته نمی‌شود. با این وجود بهتر است در برخورد با افراد مبتلا به این بیماری نکات ایمنی و مراقبتی را در نظر بگیرید تا شانس ابتلای شما به این عارضه کاهش یابد.

جذام درمان دارد؟

با پیشرفت‌های پزشکی و وجود داروهای موثر بیماری جذام که زمانی ترسناک و لاعلاج به نظر می‌رسید، اکنون به‌راحتی قابل کنترل و درمان است. درمان جذام معمولا با ترکیبی از چندین نوع آنتی‌بیوتیک انجام می‌شود و مدت زمان درمان به نوع و شدت بیماری بستگی دارد. اگر جذام در مراحل اولیه تشخیص داده شود و درمان به موقع آغاز گردد، می‌توان از پیشرفت بیماری و بروز عوارض جدی جلوگیری کرد. مهم‌ترین نکته در درمان جذام، پیگیری منظم درمان و مصرف کامل دوره دارویی است.

مراحل درمان جذام

درمان جزام طی چندین مرحله مهم انجام می‌گیرد. در اولین مرحله بیماری باید به درستی تشخیص داده شود. برای تشخیص دقیق از آزمایش خون، بیوپسی و اسمیر پوست استفاده می‌شود. سپس بیماری بر اساس تعداد باکتری‌های پخش شده در پوست دسته‌بندی می‌شود. اگر تعداد باکتری‌ها زیاد باشد گفته می‌شود نوع جزام پرباسیل است اما چنانچه تعداد باکتری‌های پخش شده در پوست کم باشد، گفته می‌شود نوع جزام کم‌باسیل است.

در مرحله بعدی درمان دارویی آغاز می‌شود تا ابتدا عفونت‌ها از بین رفته و سپس علائم ایجاد شده بهبود یابند. در طی روند درمان پزشک شرایط بیمار را بررسی خواهد کرد تا از پیشرفت یا عدم پیشرفت بیماری اطلاع یابد.

مدت درمان جذام

یکی از سوالات بسیار شایعی که ممکن است برای هر فرد مطرح شود این است که درمان بیماری جذام چقدر طول می‌کشد؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم مدت زمان درمان بسته به شدت بیماری، سیستم ایمنی فرد، پیروی بیمار از برنامه درمانی، روش‌های درمانی در نظر گرفته شده متفاوت است.

متخصصان بر این باورند که اگر باکتری عامل بیماری در تعداد زیاد در ضایعات پوستی وجود داشته باشد، درمان ممکن است بیش از 6 ماه طول بکشد. در غیر این صورت با کمتر از 6 ماه نیز می‌توان این عارضه را درمان کرد.

درمان فوری بیماری جذام

اگر به بیماری جذام مبتلا شده‌اید و می‌خواهید هر چه سریع‌تر درمان شوید، ما مصرف روغن زیتون به صورت موضعی را به شما توصیه می‌کنیم. کافی است یک روغن زیتون ارگانیک تهیه کنید و با استفاده از یک پنبه زخم‌های پوستی خود را به روغن آغشته کنید. بهتر است این کار در طول روز چندین بار انجام گیرد تا روند بهبود و درمان هر چه سریع‌تر رخ دهد. البته بهتر است درمان را زیر نظر یک متخصص طب سنتی پیش ببرید.

درمان گیاهی بیماری جذام

بهترین گیاه برای درمان بیماری جذام الوئه‌ورا است. کافی است مقداری ژل الوئه‌ورا را روی زخم‌ها و عارضه‌های پوستی ناشی از این بیماری قرار دهید تا عفونت‌ها کاهش یافته و بهبودی حاصل شود.

بررسی‌های علمی نشان داده است که مصرف خوراکی الوئه‌ورا نیز می‌تواند برای درمان بیماری جذام مفید باشد.

بیماران مبتلا می‌توانند مقداری برگ الوئه‌ورا را به مدت 10 دقیقه درون آب جوشانده و نوش جان کنند تا علائم ناشی از این بیماری به مرور کاهش یابد.

درمان جذام با آلوئه ورا - Aloe vera for leprosy treatment

درمان بیماری پوستی جذام

متخصصان طب سنتی برای درمان بیماری پوستی جذام توصیه می‌کنند:

  • پوست خود را به روغن بنفشه آغشته کنید تا نرم شده و ضایعات پوستی بهبودی یابند.
  • مصرف روغن نارگیل به صورت خوراکی و موضعی را در رژیم غذایی خود قرار دهید. چرا که این روغن می‌تواند به ترمیم آسیب‌های ناشی از این عارضه کمک کند.
  • مقداری سرکه سیر را به مدت 15 دقیقه بجوشانید، به آن عسل اضافه کرده و نوش جان کنید تا سیستم ایمنی بدن شما تقویت شده و بهتر بتواند با این بیماری مبارزه کند.
  • مقداری ژل رویال اصل را روی ضایعه‌های پوستی ایجاد شده توسط این بیماری بزنید تا با ساخت سلول‌های جدید، این زخم‌ها بهبود یابند.
  • در طب سنتی تاکید بسیار زیادی بر استفاده از حنا می‌شود. حنا خواص بسیار زیادی برای پوست دارد و می‌تواند به درمان آسیب‌های پوستی کمک شایانی کند. حنا گذاشتن بر روی عارضه‌های پوستی ایجاد شده در اثر جذام می‌تواند بسیار مفید باشد. چرا که خواص ترمیم‌کنندگی حنا به ترمیم این آسیب‌های پوستی می‌پردازد.
  • عسل از آن دسته مواد خوراکی می‌باشد که برای آسیب‌های پوستی بسیار مفید است. همین موضوع باعث شده تا با استفاده از عسل بتوان ماسک‌های پوستی فراوانی ساخت. یکی از این ماسک‌ها که می‌تواند برای درمان جذام مفید باشد، ماسک عسل و تخم مرغ است. کافی است مقداری عسل اصل را با تخم مرغ ترکیب کرده و بر روی آسیب‌های پوستی بگذارید. 10 دقیقه صبر کرده و سپس ناحیه را با آب ولرم بشویید.

آنتی بیوتیک درمان جذام

مهم‌ترین رویکرد درمانی جذام، استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به صورت منظم است. بدن فرد باید به قدری آنتی بیوتیک دریافت کند که توانایی مبارزه با باکتری‌های عامل جذام را داشته باشد. البته یک سری آنتی بیوتیک‌های طبیعی نیز وجود دارد که مصرفشان می‌تواند مفید باشد. از مهم‌ترین این آنتی بیوتیک‌ها می‌توانیم به روغن اوریگانو، عصاره‌ی هسته‌ی گریپ‌فروت، عسل، روغن آویشن، پیاز، کلم و… اشاره کرد.

عسل برای بیماری جذام - Honey for leprosy disease

درمان جذام در طب اسلامی

متخصصان طب اسلامی بر این باورند که برای درمان جذام می‌توان اسفند دور کرد. دود کردن اسفند فواید بسیار زیادی دارد. یکی از مهم‌ترین این فواید کمک به کاهش باکتری‌ها در محیط است.

از آنجایی که عامل بیماری جذام باکتری است، دود کردن اسفند باعث کاهش باکتری در محیط و بدن فرد شده و می‌تواند موجب بهبودی او شود.

این متخصصان همچنین بر مصرف سیر برای بهبود این عارضه تاکید دارند. چرا که سیر می‌تواند مانند یک آنتی بیوتیک طبیعیه به کاهش عوامل بیماری‌زا در بدن کمک کند.

بهترین محصولات زادمهر برای درمان جذام

یکی از بهترین محصولات زادمهر که از آن می‌توان برای بهبود بیماری جزام استفاده کرد، روغن زیتون زادمهر است. این روغن ارگانیک می‌تواند با کاهش التهاب پوستی، زخم‌های پوستی ایجاد کرده در اثر این بیماری را بهبود دهد. علاوه بر این باید بدانید که مصرف خوراکی روغن زیتون زادمهر همچنین می‌تواند به عنوان یک داروی قوی برای کاهش عفونت‌های ناشی از این بیماری استفاده شود.‌

 

 

لینک منابع علمی:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10346407/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877547/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8991441/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا مزاج خود را می‌دانید؟

مزاج خود را وارد کنید