یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است برای شما یا هر فرد دیگری مطرح شود، این است که آیا مصرف عسل با آب جوش مفید است یا مضر؟
بسیار دیده شده است که متخصصان طب سنتی مصرف عسل ترکیب شده با آب ولرم را به بیماران خود توصیه کردهاند. افراد بسیاری نیز با نوش جان کردن این ترکیب توانستهاند سطح سلامت خود را ارتقا بخشند. با این حال پزشکان بیماران را از مصرف عسل و آب جوش منع کردهاند.
اگر دوست دارید بدانید که چرا نباید عسل ترکیب شده با آب جوش را نوش جان کرد، مطالعه این مطلب از مجله زادمهر مختص شما است.

عوارض اضافه کردن عسل به چایی داغ
بسیاری از افراد جهت برخورداری از خواص عسل آن را با چای ترکیب میکنند. گفتنی است که ترکیب چای و عسل زمانی مضر خواهد بود که چای شما سرد نشده باشد. به عبارتی زمانی که چای در دمای 40 تا 50 درجه سانتی گراد قرار دارد، ترکیب آن با عسل میتواند موجب بروز خطرات بسیاری برای سلامتی شود. از مهمترین این خطرات میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- افزایش اکسیداسیون
- آزاد شدن رادیکالهای آزاد
- آسیب به کبد
- تخریب آنزیمهای مفید عسل
- کاهش خواص آنتیاکسیدانی
- تولید مواد سمی
- خطر ابتلا به بوتولیسم (در کودکان زیر دو سال)
- افزایش ریسک ابتلا به سرطان
- افزایش ریسک فشار خون
خطرات پنهان مصرف عسل با چایی داغ
حرارت بالا، به ویژه دمای بالاتر از 40 درجه سانتیگراد، میتواند آنزیمهای مفید عسل را تخریب کرده و خواص آنتیاکسیدانی آن را به شدت کاهش دهد. علاوه بر این، حرارت بالا میتواند باعث تولید ترکیبات مضری مانند هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) در عسل شود. HMF، با تجمع در بدن، میتواند به کبد آسیب رسانده و در بلندمدت، منجر به اختلالات جدی شود. بررسیها نشان داده است که حرارت بالا میتواند باعث افزایش اکسیداسیون در عسل شده و رادیکالهای آزاد را آزاد کند که به سلولهای بدن آسیب میرسانند. بنابراین، برای بهرهمندی از خاصیت عسل در چای، صبر کنید تا دمای چای کمی کاهش یابد و به حد ولرم برسد. سپس عسل را به آن اضافه کنید.
مصرف شیر داغ و عسل
ترکیب شیر و عسل فواید درمانی بسیاری دارد. بسیاری از افراد از ترکیب شیر و عسل برای معده، اختلالات گوارشی، سلامت استخوانها، تقویت سیستم ایمنی، بهبود خلقوخوی و … استفاده میکنند. حال این سوال مطرح میشود که آیا مصرف شیر داغ و عسل مضر است یا مفید؟
از آنجایی که عسل در حرارت بالا بسیاری از خواص خود را از دست میدهد، متخصصان طب سنتی توصیه میکنند در دمای بالاتر از 40 درجه شیر به آن عسل اضافه نشود. برای برخورداری از خواص شیر و عسل میتوانید بگذارید شیر کمی سرد شده و سپس عسل را به آن اضافه کنید. این گونه ارزش غذایی این دو مواد غذایی نیز حفظ شده و میتوانید بالاترین بهره را از آن ببرید.
حرارت دادن عسل مفید یا مضر؟
پردازش حرارتی عسل، رویکردی متداول در صنعت زنبورداری است که با هدف بهبود ویژگیهای فیزیکی و ماندگاری محصول انجام میشود. این فرآیند، شامل اعمال حرارت برای کاهش غلظت (ویسکوزیته) عسل، تسهیل عبور آن از صافیها (فیلتراسیون) و بستهبندی آسانتر، به تأخیر انداختن پدیده تبلور (شکرک زدن) و نابودی مخمرهای موجود برای جلوگیری از تخمیر است. با این حال، استفاده از حرارت بالا در فرآوری عسل، پیامدهای منفی بر کیفیت نهایی محصول دارد. اعمال حرارت بیش از 40 درجه سانتیگراد، سبب تبخیر ترکیبات معطر و فرار عسل و غیرفعال شدن آنزیمهای مفید آن میشود. در حالی که حرارتهای بالاتر از 49 درجه سانتیگراد، این آنزیمها را بهطور کامل تخریب میکند.
بسیاری از تولیدکنندگان برای افزایش ماندگاری و شفافیت عسل، آن را تا 66 درجه سانتیگراد (پاستوریزاسیون) یا حتی بیشتر (اولترافیلتراسیون) حرارت میدهند. اولترافیلتراسیون، با عبور عسل از فیلترهای بسیار ریز تحت فشار، ذرات معلق را حذف و محصولی شفاف و روان تولید میکند. اما این فرآیند، به همراه حرارتدهی بالا، میتواند منجر به کاهش ارزش تغذیهای عسل شود. سرعت اعمال حرارت و سرد کردن عسل، نقش کلیدی در حفظ ترکیبات مفید آن دارد. با توجه به افزایش آگاهی مصرفکنندگان نسبت به مضرات غذاهای فرآوریشده، عسل طبیعی، خام و حرارتندیده به عنوان جایگزینی سالمتر، مورد توجه قرار گرفته است. اگر چه قیمت عسل طبیعی نسبت به نمونههای غیر طبیعی بیشتر است اما قطعا به دلیل خواص گسترده، ارزش خریداری و مصرف دارد.

نتیجهگیری
در این مطلب به بررسی معایب مصرف عسل با آب جوش صحبت کردیم و گفتیم که چرا نباید این ترکیب را مصرف کرد. شما میتوانید آب ولرم را با عسل مخلوط و نوش جان کنید تا از این طریق به افزایش سیستم ایمنی، درمان بیماریهای ویروسی، درمان گلو درد، بهبود کم خونی و سلامت قلبوعروق خود کمک فراوانی کنید.
توصیه ما به افرادی که در پی خرید عسل هستند این است که زادمهر را برای ثبت سفارش انتخاب کنند. این گونه فرصت تجربه خرید عسلی با تضمین اصالت و کیفیت و نظارت مستقیم متخصصان طب سنتی را خواهند داشت.