خلط سودا از اخلاط چهارگانه در بدن میباشد که در حالت طبیعی و نرمال برای بدن بسیار مفید است. اما سودا در حالت غیرطبیعی (مانند سودای سوخته یا بیش از حد طبیعی غلبهی سودا)، سبب ایجاد مشکلاتی در بدن میشود. از علتهای اصلی ایجاد سودا میتوان به گرم بودن بیش از حد کبد یا عدم توانایی طحال در جذب سودا یا مصرف غذاهای مولد سودا اشاره کرد. علائم غلبهی سودا شامل خستگی بدن، لاغری، پژمردگی روح و بینشاطی، افسردگی، درهم بودن، یبوست مزاج، تیره شدن رنگ چهره، احساس ترس و وحشت، تردید و دودلی، اندیشههای مخوف، وسواس، ناراحتی کبد، دیدن خوابهای آشفته میباشد.
شربت سکنجبین افتیمونی حاوی گیاهانی همچون افتیمون و اسطوخودوس میباشد که سبب نضج و اخراج سودای غیرطبیعی و اضافی از بدن میشوند. همچنین شاهتره در تصفیهی خون از اخلاط بسیار کاربرد دارد. بسفایج و هلیله سیاه هم در برطرف کردن مشکلات ناشی از افزایش خلط سودا بسیار اثربخش هستند. افتیمون کلمهای یونانی به معنای دواءالمجنون میباشد.
این گیاه کاربردهای سنتی زیادی دارد که از مهمترین آنها ایجاد اسهال سودا و بلغم میباشد. این گیاه طیف وسیعی از آثار فارماکولوژیکی دارد که سبب بهبود حافظه، یادگیری و افسردگی میشود. احتمالاً اثرات سایکوفارماکولوژیک این گیاه به دلیل حضور استروئیدها در آن میباشد. مطالعات نشان میدهد که مصرف یک ماه از عصارهی این گیاه همراه با شیر سیب، کاهش اضطراب احساسی، رفتاری، شناختی و فیزیکی در افراد میشود. رازیانه دارای ترکیبهای شاخصی همچون ترانس آنتول، لیمونن و فنچون است. همچنین رازیانه سرشار از فیتواستروژنها از جمله لیگنان میباشد. رازیانه با واسطهی تأثیر بر سیستم گاباارژیک و گیرندههای استروژن میتواند اثرات ضد اضطرابی بسیار قویای داشته باشد.
اسطوخودوس حاوی لینالول و استات لینالیل است که این دو دارای اثرات ضد التهابی و ضد اضطرابی هستند و خاصیت درمانی خود را از طریق اعمال بر سیستم اعصاب مرکزی انجام میدهند. به طوری که لینالول با اتصال به گیرندههای گابا و مهار آن در سیستم اعصاب مرکزی باعث القای آرامش میشود. لینالول نیز باعث کاهش فعالیت امواج بتا در مغز شده و باعث بیداری و هوشیاری میشود و همچنین سبب افزایش فعالیت موج آلفا شده و این سبب ایجاد آرامش میشود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.